





Al scrollend door immoweb zie je een oud huis, charmant maar met tonnen werk aan. En dan eentje dat instapklaar is, witte muren, een perfecte keuken en een badkamer waar je morgen zou kunnen douchen. Oké, er is een prijsverschil, maar zo’n n renovatie kost je ook hopen met geld, toch? Waarom zouden we in godsnaam nog beginnen renoveren? Wat is nu de slimme keuze?
Instapklaar: je weet wat je krijgt
Een huis dat afgewerkt is, is duidelijk. Wat je ziet, is wat je krijgt. Je hoeft niet na te denken over offertes, aannemers of een huis in puin waar je in moet leven. Je tekent, verhuist, en voilà: wonen maar. Ideaal als je snel wil settelen of geen zin hebt om maanden in de rommel te zitten. Maar… dat gemak heeft een prijs. En vaak ook: compromissen. Misschien is de indeling nét niet wat je zou willen, of droom je van een ander soort vloer. En veranderen aan een afgewerkt huis? Da’s bijna zonde van wat er al ligt.
Renoveren: meer gedoe, maar toch meer vrijheid
Een renovatie betekent kiezen. Niet alleen de kleur van de muren, maar ook: hoeveel kamers, waar komt de keuken, en hoe ziet je badkamer eruit? Je vertrekt van wat er is, en maakt er iets van dat helemaal van jou is. En oké, dat vraagt werk. Maar het geeft ook veel voldoening. Zeker als je dingen zelf kan doen en slim plant, dan hou je de kosten redelijk onder controle. En je kan alles stap voor stap doen. Haast en spoed is hier zelden goed.
Financieel kan het twee kanten uit
De aankoopprijs van een te renoveren woning ligt meestal lager. Dat geeft ademruimte om te investeren in wat jij belangrijk vindt. Nieuwe ramen? Een betere isolatie? Een duurzame kraan die niet elke dag verspilt? Je kiest zélf waar je je geld insteekt. Bij een afgewerkt huis betaal je voor de keuzes van iemand anders. En dat is prima als je die mooi en goed vindt. Maar als je toch nog een aantal dingen wil veranderen, ben je dubbel aan het investeren.
Tijdsdruk en levensfase
Wat ook meespeelt: waar sta je in het leven? Met kleine kinderen, een drukke job of een verhuis die snel moet gaan, is een instapklaar huis vaak praktischer. Maar wie tijd heeft, of het leuk vindt om z’n thuis stukje per stukje op te bouwen, kan veel halen uit een renovatieproject. Je bepaalt zelf het ritme. En onderweg leer je ook nog eens verrassend veel bij over je huis, en over jezelf!